11 yoga tips voor beginners, om meer uit mijn practice te halen

Ben je net gestart met yoga? Of speel je met het idee met yoga te beginnen? Dan denk je misschien, waar moet ik beginnen? En wat is belangrijk tijdens m’n eerste yogalessen? Ook voor mij waren de eerste stappen die ik zette in mijn yoga-ontdekkingsreis heel spannend. Hieronder vind je praktische tips die je zullen helpen bij je yoga practice.

1. Luister naar je lichaam en begin bij het begin

Elk lichaam is anders. Het is daarom belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Misschien heeft je buurman of buurvrouw al wat meer ervaring met yoga of is zijn of haar lichaam wat flexibeler. Enkel jij kan bepalen wat goed voor je is. Luister daarom naar wat je lichaam je vertelt, door je lichamelijke gewaarwordingen te voelen. Het zal je helpen om op een veilige manier je practice te doen en meer bewust te zijn van en connectie te maken met je lichaam.

Zeker in het begin zal je merken dat vele poses een uitdaging kunnen zijn. Als je moeite hebt met ademhalen of pijn ervaart, pas dan je houding. Dit doe je totdat je de pose zonder moeite kan uitvoeren. Je yoga teacher kan je ook helpen de poses op een alternatieve manier uit te voeren.

Pijn is een rode vlag. Bij yoga mag je af en toe wat ongemak voelen. Hierdoor zal je lichamelijk en geestelijk steeds verder evolueren. Wanneer je echter pijn voelt ga je te ver. Ga uit de pose en vraag aan je yoga teacher welk alternatief er is.

Oefening baart kunst. Je zal merken dat je vooruitgang maakt door regelmatig te oefenen.

Houd er ook rekening mee dat sommige houdingen niet geschikt zijn voor bepaalde mensen. Wanneer je een blessure hebt, zwanger bent of een chronische ziekte hebt, laat dit dan aan je yoga teacher weten.

2. Wees je bewust van je ademhaling

Mindful ademen is wat yoga onderscheidt van andere bewegingsvormen. In ons dagelijks leven lopen we onszelf soms voorbij. We hebben veel verplichtingen en activiteiten. Vaak ontwikkelen we hierdoor stress waardoor we onbewust oppervlakkig en snel gaan ademen. Dit geeft een gevoel van opgejaagdheid. Bij het beoefenen van yoga leer je je bewust te worden van je ademhaling. Je ademhaling wordt dieper en trager en triggert de relaxatie-reactie. De ademhaling is de link tussen lichaam en geest, tussen bewustzijn en onbewust zijn, tussen het individu en het universele.

De diepe en trage ademhaling is essentieel bij een yoga practice. Het bevordert de circulatie, vermindert stress en stimuleert lichaam en geest. Daarnaast verkleint het ook het risico op blessures en helpt het om dieper in een pose te komen.

3. Eet mindfully

Voor de start van je yoga practice is het goed niet te veel te eten. Als je echt honger hebt, kies je best voor een lichte snack. Een kleine portie amandelnoten of een sport reep zijn dan goede opties. Vermijd vettig eten en probeer 2 à 3 uur voor je yoga practice niet te veel te eten. Hiermee voorkom je een oncomfortabel gevoel tijdens je practice, aangezien veel yoga poses zorgen voor druk op je buik.

4. Drink voldoende

Hydratatie is belangrijk bij elke vorm van beweging. Aangezien bij yoga veel afvalstoffen in je lichaam vrijkomen is het belangrijk deze goed af te kunnen voeren. Het is beter om niet te drinken tijdens je yoga practice. Drink daarom ervoor en erna. Drink ook niet te veel vlak voor je yoga practice. Dit zal je hinderen bij het uitvoeren van de poses. Water of kruidenthee zijn je beste opties.

5. Sla de makkelijke poses niet over

Ook de makkelijke poses zorgen voor groei. Wanneer je je focus en concentratie behoudt in de gemakkelijkste houdingen, verdiep je je bewustzijn, innerlijke kracht en mindfulness. Door de details van deze poses verder te ontdekken ontwikkel je meer bewustzijn en leer je je lichaam en geest beter kennen.

En natuurlijk is het ook fijn te voelen dat je de pose onder de knie krijgt.

6. Focus op je fundament

Net zoals de fundering van een gebouw zijn je handen en voeten een soort fundament van je lichaam. Om de poses op een goede en veilige manier uit te voeren heeft je lichaam een stevig fundament nodig. Let daarom op de positie van je handen en voeten en spreid de vingers en tenen.

7. Zet een intentie

Bij de start van je yoga practice kan je een intentie zetten. Dit motiveert je bij het bereiken van je doelen en helpt je geest te focussen. Je wordt minder afgeleid door gedachten en andere afleidingen.

8. Laat je oordelen, verwachtingen en ego los

Oordelen, verwachtingen en het ego kunnen je ervan weerhouden om de ware essentie van yoga te ervaren. Door je oordeel los te laten, vermijd je jezelf met anderen te vergelijken en sta je jezelf toe om je huidige capaciteiten te accepteren en te waarderen. Het loslaten van verwachtingen betekent het loslaten van alle vooroordelen over hoe een yoga practice zou moeten verlopen of hoe je je zou moeten voelen na de asana’s. In plaats daarvan benader je elke yoga practice met een open geest en omarm je de reis met nieuwsgierigheid. Door het ego los te laten, verwijder je de behoefte om jezelf te bewijzen of anderen te plezieren. Wanneer je je volledig onderdompelt in de beoefening van yoga, zonder egocentrische motieven, ervaar je een nieuw gevoel van vrijheid en vervulling.

9. Wees kwetsbaar en vertrouw op het proces

Het beoefenen van yoga is een proces. Door regelmatig met yoga aan de slag te gaan zal je merken dat zowel je lichaam als geest evolueert. Sta stil bij de poses die je moeilijk vindt en vraag hulp aan een yoga teacher of ervaren yogi. Wees niet bang om die hulp te vragen.

Onthoud dat het bij yoga niet gaat om het bereiken van perfectie, maar om het proces van lichamelijke en geestelijke groei.

10. Zorg voor een regelmatige yoga practice

Regelmatig een korte yoga sessie houden heeft een positief effect op je fysieke, emotionele en mentale welzijn. Naast je yoga practice met een yoga teacher kan je door dagelijks 15 à 30 minuten te oefenen een boost geven aan je geest en zul je merken dat je sneller vooruitgaat in je practice.

11. Geniet van Shavasana

Shavasana, de laatste asana van je yoga practice, is misschien wel de moeilijkste pose. Omdat we heel ons leven druk bezig zijn en van de ene gedachte naar de andere vliegen, is het vaak een uitdaging om gewoon stil te liggen en in het hier en nu te komen. Oefen je aandacht te richten op de sensaties in je lichaam en probeer bewust stress en spanning los te laten in deze pose.

Conclusie

Yoga heeft een helend effect op je lichaam en geest. Je leert jezelf en je diepere lagen beter kennen. Geniet van het proces, vraag raad aan een ervaren yogi en luister naar je lichaam.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback. Wat is jouw ervaring als (beginnende) yogi?

Misschien vind je ook leuk...

2 Reacties

  1. Bedankt voor de tips!

    1. Veel leesplezier! 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *