Ik geloof sterk in de kracht van maatwerk. Ieder persoon is uniek, met zijn of haar eigen doelen, uitdagingen en behoeften. Daarom bied ik trajecten op maat aan, zodat je een persoonlijke reis kunt maken naar welzijn en groei die perfect bij jou past.

In het holistisch traject kan life coaching, yoga(-therapie), acupressuur, ademhalingsoefeningen, mindfulness, relaxatieoefeningen en nog veel meer centraal staan. Het kan een combinatie zijn van meerdere onderdelen of we leggen eerder de focus op één aspect ervan (bv. life coaching). Het doel is antwoord te vinden op jouw vragen. Jij zit aan het stuur van jouw ontwikkelingsproces.

Waarom kiezen voor een traject op maat?


Unieke Behoeften: Geen twee mensen zijn hetzelfde. Het traject worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en doelen.

Persoonlijke Begeleiding: Je krijgt de persoonlijke aandacht en begeleiding die je verdient.

Holistische aanpak: We nemen een holistische benadering, waarbij we zowel naar je fysieke, mentale, emotionele als spirituele welzijn kijken.

Flexibiliteit: Het traject wordt aangepast aan jouw schema en tempo, zodat je comfortabel en in je eigen tempo kunt groeien.

Resultaatgericht: Het traject is gericht op concrete resultaten. Of je nu werkt aan stressvermindering, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid of welzijn, we streven naar meetbare verbeteringen.

Wil je graag meer weten over het “holistic life coaching” traject of wil je een afspraak maken, neem dan contact op via info@enerjee.org of +32 488 38 33 06.

Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende mogelijke onderdelen van een holisticsh life traject op maat.

Holistic life coaching

Bij “holistic life coaching” gaan we op zoek naar antwoorden op al jouw levensvragen. We gaan er vanuit dat alle antwoorden op je (levens-)vragen al in jezelf aanwezig zijn. Ze hoeven enkel ontdekt te worden en geïncorporeerd in je leven. Jij weet wat het beste is voor jezelf!

Holistic life coaching moedigt zelfreflectie aan en helpt je jezelf bewust te worden van je gedachten, emoties, waarden en overtuigingen. Dit vergroot het inzicht in jezelf en stelt je in staat om beter te begrijpen wat je nodig hebt voor een gebalanceerd leven.

Tijdens het coachingstraject maak ik onder andere gebruik van het PAVA-bewustzijnsmodel1. We doorlopen de vier PAVA basis levensvaardigheden. Zo word je jezelf bewust van je drijfveren en ontdekken we samen hoe je je doelen kan bereiken2. Je wordt je ook bewust van je valkuilen met betrekking tot deze cruciale levensvaardigheden en je leert de verwarringen hierrond op te lossen.

PAVA is een vierletterwoord dat staat voor perceptie, acceptatie, visie en actie. Hieronder leg ik je kort uit wat je bij elke basis levensvaardigheid mag verwachten.

  1. Zuivere perceptie
    Neem je waar wat er werkelijk is, zonder die waarnemingen te verkleuren of te vervormen door jouw persoonlijke ideeën of oordelen?
    In deze fase gaan we na hoe je naar de situatie of het probleem kijkt. We onderzoeken je perceptie van de situatie en maken die helder. Enkel vanuit een heldere blik kan je de juiste antwoorden vinden.
  2. Volledige acceptatie
    Wanneer je de situatie zuiver kan waarnemen gaan we na in hoeverre je de situatie kan accepteren zoals ze is. Door je acceptatie van de situatie te bevorderen ben je in staat constructieve oplossingen aan te reiken. Dit doen we door contact te maken met je onderbewuste.
  3. Ontwikkelen van een heldere visie
    Hier gaan we aan de slag met je doelen en wat je wil bereiken. Dit doe je door oplossingsgericht te denken en je aandacht te blijven richten op de mogelijkheden en opportuniteiten die er zijn. We zorgen ervoor dat je doelen helemaal overeenstemmen met wat voor jou belangrijk is. Vaak stel je doelen in je leven die niet overeenstemmen met wie je werkelijk bent of wat je écht willen bereiken. Dit zorgt ervoor dat de situatie of het probleem niet opgelost geraakt en je steeds terug in hetzelfde patroon vervalt. Door contact te maken met wat je werkelijk wil kan je duidelijke doelen definiëren waarmee je écht het verschil kan maken en je terug goed in je vel zit.
  4. Efficiënte actie
    Wanneer je de situatie of het probleem kan zien zoals die werkelijk is en je kan dit accepteren en je weet wat je wil bereiken, dan kan je concrete acties definiëren. Dit doen we in deze fase. We maken een concreet actieplan dat overeenstemt met je eigen waarden en normen en waarmee je aan de slag kan.

Yoga

Yoga heeft een positieve invloed op zowel je fysieke gezondheid als je mentale welzijn. Enkele van de fysieke voordelen zijn verbeterde flexibiliteit, het hebben van meer lichamelijke kracht, betere balans en coördinatie van je lichaam, verhoogd bewustzijn van je lichaamshouding, meer energie hebben in je lichaam, verlichting van pijn, verbeteren van de ademhaling, …

De mentale en emotionele voordelen zijn onder andere stressvermindering, vermindering van angsten en depressie, verhelderen van je zelfbewustzijn, verbeteren van je slaap, algemeen welzijn, …

Yoga is een eeuwenoude praktijk die zich richt op het verbinden van lichaam, geest en ademhaling. Het omvat een reeks fysieke houdingen (asanas), ademhalingsoefeningen (breath work of pranayama), meditatie, mindfulness, ontspanningstechnieken en filosofische principes. Yoga kan je op verschillende manieren beoefenen, variërend van rustige, meditatieve vormen tot meer dynamische en krachtige stijlen. Het is belangrijk te weten dat yoga geen competitieve sport is, maar eerder een persoonlijke reis naar het bereiken van balans, welzijn en zelfontdekking.

Je kan kiezen uit regelmatige één-op-één-sessies, groepssessies of zelfs op maat gemaakte oefenprogramma’s die thuis kunnen worden uitgevoerd. Yoga wordt zowel fysiek als online aangeboden.

Yogatherapie

Yogatherapie kan worden toegepast bij meerdere gezondheidsproblemen, waaronder rugpijn, stress, angst, slaapproblemen, spijsverteringsstoornissen, … Het combineert de wijsheid en praktijken van yoga met moderne medische kennis en therapeutische technieken om je te helpen bij het omgaan met specifieke gezondheidsproblemen of om je algemeen welzijn te bevorderen.

Het therapeutische aspect van yogatherapie houdt in dat de beoefening van yoga wordt aangepast aan je eigen behoeften en mogelijkheden. Dit betekent dat de yogatherapeut je specifieke gezondheidsuitdagingen, beperkingen en doelen in overweging neemt bij het ontwikkelen van een individueel afgestemd behandelplan.

Dit is wat je kan verwachten bij yogatherapie.

  • Intakegesprek: Een yogatherapie traject begint meestal met een uitgebreid intakegesprek waarin de yogatherapeut je gezondheidsachtergrond, symptomen, doelen en behoeften bespreekt.
  • Assessment: De yogatherapeut voert een beoordeling uit om je lichaam, je bewegingsmogelijkheden en eventuele beperkingen te begrijpen.
  • Op maat gemaakt plan: Op basis van het intakegesprek en de beoordeling creëert de yogatherapeut een individueel yogaplan dat is aangepast aan je specifieke behoeften en doelen. Dit plan kan houdingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningstechnieken bevatten.
  • Yogapraktijk: De yogatherapeut begeleidt je door een reeks yogahoudingen en -oefeningen die zijn ontworpen om je gezondheidsproblemen aan te pakken. De focus kan variëren afhankelijk van je behoeften, bijvoorbeeld het verminderen van pijn, het vergroten van flexibiliteit of het verlichten van stress.
  • Ademhaling en meditatie: Yogatherapie omvat vaak ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie om de mentale en emotionele aspecten van je welzijn te ondersteunen.
  • Ondersteuning en aanpassing: De yogatherapeut biedt je voortdurende ondersteuning en past de yogapraktijk indien nodig aan op basis van jouw feedback en vooruitgang.
  • Zelfzorg en thuispraktijk: Een belangrijk aspect van yogatherapie is dat we je aanmoedigen om zelfzorg in je dagelijkse routine op te nemen. De yogatherapeut kan aanbevelingen doen voor oefeningen die thuis kunnen worden uitgevoerd.

Yogatherapie wordt zowel fysiek als online aangeboden.

Ademhalingstechnieken (breath work)

Bij breath work leer je specifieke ademhalingsoefeningen die je in het dagelijkse leven kan gebruiken in stressvolle situaties.

De ademhaling heeft een krachtige invloed op het verminderen van stress. Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogde hartslag, een snellere ademhaling en een gevoel van spanning in je lichaam (fight or flight response of stress respons). Door bewust met je ademhaling te werken, kun je het tegenovergestelde effect bereiken en het para-sympathische zenuwstelsel activeren, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel (relaxatie respons).

Mindfulness

Mindfulness helpt je bij stressvermindering, het verbeteren van je concentratie, het verhogen van je zelfbewustzijn, het maken van keuzes, het verminderen van symptomen van angst en depressie, het verbeteren van je slaapkwaliteit, het beter omgaan met pijn, het verbeteren van je algemeen welzijn, …

Het is een vorm van aandachtstraining die gericht is op het bewust en zonder oordeel aanwezig zijn in het huidige moment. Het gaat om het cultiveren van een bewuste, niet-reactieve en accepterende houding ten opzichte van je ervaringen, gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen.

Bij mindfulness ligt je focus op het opmerken van moment-tot-momentervaringen met een open en nieuwsgierige houding, zonder te oordelen of te veroordelen. Het gaat om het erkennen en accepteren van wat er in het hier en nu gebeurt, zonder er automatisch in mee te gaan of erdoor meegesleept te worden.

Door bewuste aandacht te geven aan je ademhaling en de huidige sensaties, kan je jezelf bewust worden van de constante stroom van gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen die opkomen en voorbijgaan.

Acupressuur

Of je nu last hebt van stress, pijnlijke spieren, slaapproblemen of gewoon behoefte hebt aan een moment van pure ontspanning, acupressuur kan helpen.
Deze eeuwenoude techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde, maakt gebruik van zachte druk op specifieke punten op het lichaam om spanning te verlichten, de energiestroom te herstellen en het zelfherstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.


Deze techniek helpt bij pijnverlichting, stressvermindering, verbeteren van de doorbloeding, bevorderen van de spijsvertering, verbeteren van de slaapkwaliteit en het emotioneel evenwicht, verbeteren van energie en vitaliteit, verlichting van ademhalingsproblemen, assertiviteit, verlichting van allergieën, …

Acupressuur vormt de basis van mijn holistische benadering van welzijn. Bij deze behandelmethode pas ik zorgvuldig gedoseerde druk toe op specifieke acupunctuurpunten om de stroom van levensenergie (Qi) in je lichaam in balans te brengen.

Cupping

Naast acupressuur wordt ook cuppingtherapie aangeboden, waarbij glazen of plastic cups op je huid worden geplaatst om een vacuümafdichting op de huid te creëren, wat resulteert in een diepe ontspanning en verbeterde circulatie. Het kan ook helpen bij spierpijn, stress en zelfs bij het verbeteren van je algehele welzijn. Deze techniek kan kan apart of in combinatie met acupressuur worden toegepast.

Guasha

Guasha helpt je bij het bereiken van een gezonde, stralende huid en een gevoel van innerlijke rust. Het is niet alleen een esthetische behandeling, maar het helpt ook bij het verlichten van spierspanning, hoofdpijn, en stress.
Deze eeuwenoude Chinese techniek staat bekend om zijn vermogen om spanning te verlichten, de bloedcirculatie te verbeteren en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Er wordt gebruik gemaakt van speciale schrapers om zachtjes over de huid te bewegen, wat resulteert in een verjongende en revitaliserende ervaring.